Ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν μακροχρόνια αντιπηκτική αγωγή σήμερα είναι μεγάλος και οφείλεται συνήθως στην ύπαρξη καρδιακών παθήσεων, αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης ή/και λόγω κληρονομικής ή επίκτητης θρομβοφιλίας.
Η δυνατότητα του αίματος να πήζει, αποτελεί μέρος του φυσιολογικού μηχανισμού άμυνας του οργανισμού, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αιμορραγίες, σε φυσιολογικές συνθήκες. Σε παθολογικές καταστάσεις όμως, ο μηχανισμός πήξης του αίματος επηρεάζεται και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία θρόμβων στο εσωτερικό των αγγείων προκαλώντας πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως η θρόμβωση, η πνευμονική εμβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Τα αντιθρομβωτικά φάρμακα λειτουργούν προληπτικά ρυθμίζοντας τον μηχανισμό πήξης του αίματος και εμποδίζοντας τον σχηματισμό θρόμβων σε παθολογικές καταστάσεις, όμως, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Στην περίπτωση που ο ασθενής πρόκειται να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση, αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόκληση. Από τη μια, εάν διακοπεί η αγωγή αυξάνονται οι πιθανότητες ο ασθενής να υποστεί θρομβωτικό επεισόδιο και από την άλλη εάν δεν γίνει η κατάλληλη διαχείριση του ασθενή σχετικά με την αντιθρομβωτική του αγωγή αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγίας κατά την διάρκεια του χειρουργείου αλλά και μετεγχειρητικά.
Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των ασθενών που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μιας μικρής ή μεγάλης χειρουργικής επέμβασης.
Η περι-εγχειρητική διαχείριση αυτών των ασθενών αποτελεί μια περίπλοκη πρόκληση. Οι εμπλεκόμενοι γιατροί, ο χειρουργός, ο αναισθησιολόγος και ο γιατρός που έχει συστήσει την αντιπηκτική αγωγή, θα πρέπει να συνεργαστούν και να ζυγίσουν τα οφέλη και τους κινδύνους.
Η απόφαση της ιατρικής ομάδας προκύπτει μετά:
- την εκτίμηση του θρομβωτικού κινδύνου του κάθε ασθενούς
- την εκτίμηση του αιμορραγικού κινδύνου λόγω της χειρουργικής επέμβασης καθώς και
- τα κλινικά χαρακτηριστικά και το ιστορικό του
Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η απόφαση περιλαμβάνει οδηγίες σχετικά με το:
- αν ή πότε θα πρέπει γίνει η διακοπή του αντιπηκτικού φαρμάκου,
- εάν είναι αναγκαία η «θεραπεία γεφύρωσης» κατά το χρονικό διάστημα της διακοπής, δηλαδή η αλλαγή σε άλλη αντιθρομβωτική αγωγή, συνήθως ενέσιμη
- πότε θα γίνει η επανέναρξή της αγωγής μετά την επέμβαση.
Συνήθως, ανάλογα βέβαια και με τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενή, πριν από μικρές χειρουργικές πράξεις ή επεμβάσεις με χαμηλό κίνδυνο αιμορραγίας όπως οι ενδοσκοπήσεις, παρακεντήσεις, αγγειογραφίες και εμφύτευση βηματοδότη, προτείνεται η διακοπή της αγωγής για 1-2 ημέρες. Σε μεγαλύτερής διάρκειας και πιο σοβαρά χειρουργεία, συνήθως προτείνεται η διακοπή της αγωγής 2-5 ημέρες πριν από την επέμβαση και «θεραπεία γεφύρωσης».
O χρόνος επανέναρξης της αντιθρομβωτικής αγωγής εξαρτάται από:
- το πότε θα επιτευχθεί αιμόσταση στο τραύμα από το χειρουργείο
- τον κίνδυνο θρόμβωσης που εκτιμήθηκε ότι παρουσιάζει ο ασθενής αρχικά
- το είδος της επέμβασης και
- το αν έγινε «θεραπεία γεφύρωσης»
Συνήθως, για τις επεμβάσεις χαμηλού κινδύνου, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει την αγωγή του 6-8 ώρες μετά από την επέμβαση ή την επόμενη ημέρα, ενώ για χειρουργικές πράξεις ενδιάμεσου ή υψηλότερού κινδύνου, το χρονικό αυτό διάστημα καθορίζεται στις 24-48 ώρες μετά από την επέμβαση.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Γράφει ο:
Κούστας Παύλος
Γενικός χειρουργός
Βιβλιογραφικές αναφορές:
https://anaesthesiology.gr/media/File/pdf/GL20160210_PERIEGXEIRITIKI_DIAXEIRISI_ASTHENON_POY_LAMBANOYN_ANTITHROMBOTIKOYS.pdf
https://www.iatrikistinpraxi.gr/aimatologika/αντιπηκτική-αγωγή-διακοπή-αντιπηκτι/
https://www.vascularhealth.gr/gr/ασπιρίνη-και-αντιπηκτικά/48-ασπιρίνη-και-αντιπηκτικά/186-αντιθρομβωτικά-και-χειρουργείο
https://www.hygeia.gr/kanones-diakopis-tis-antipiktikis-kai-antiaimopetaliakis-agogis-en-opsei-xeiroyrgikon-epemvaseon/
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις
Για να καταλάβουμε όλα όσα ενώνουν και όσα χωρίζουν την φλεβίτιδα από την φλεβική θρόμβωση θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα …
Θρόμβωση: μπορεί να συμβεί ξαφνικά μετά από ένα χειρουργείο; Συμβουλές και πρόληψη
Οι χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι προκαλούν βλάβη στους ιστούς και βάζουν τον οργανισμό σε διαδικασία επούλωσης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες …
Θρόμβωση: Νεότερα δεδομένα
Τι ειναι η Θρόμβωση; Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την …