Η συνεχής ιατρική έρευνα κατά την εξέλιξη της πανδημίας, έχει πλέον αποδείξει ότι υπάρχει ισχυρή συσχέτιση της νόσου COVID-19 με αυξημένα ποσοστά θρομβωτικών επεισοδίων.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα αποτελέσματα από πλήθος μελετών αποδεικνύεται πως η COVID-19 είναι μια νόσος που προσβάλει πολλαπλά συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού και όχι μόνο το αναπνευστικό. Επηρεάζει και το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό, το νευρικό σύστημα και φυσικά, το αίμα και τα αγγεία. Ειδικά στα αγγεία προκαλεί βλάβη στο ενδοθήλιο, δηλαδή στην εσωτερική τους επιφάνεια, μέσω φλεγμονής και ενεργοποιεί με αυτό τον τρόπο τον μηχανισμό της πήξης του αίματος.
Φαίνεται λοιπόν ξεκάθαρα ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί εκτός των άλλων, να προκαλέσει θρόμβωση που σχετίζεται με τη φλεγμονή, τόσο στις φλέβες όσο και στις αρτηρίες. Μάλιστα έχει προταθεί ένας νέος όρος για να περιγράψει τη συγκεκριμένη πάθηση: «Θρόμβωση σχετιζόμενη με τη νόσο COVID-19»
Ο κίνδυνος δεν φαίνεται να είναι ίδιος για όλους. Η διαστρωμάτωση του κινδύνου, όπως έχει προκύψει από τις μελέτες, δείχνει ότι μεγαλύτερη θρομβωτική προδιάθεση έχουν κυρίως άνδρες με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιαγγειακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση και παχυσαρκία. Η ηλικία (>65 έτη) φαίνεται επίσης να ενισχύει τον κίνδυνο της εμφάνισης θρομβώσεων σε ασθενείς με COVID-19.
Η ιατρική έρευνα εξελίσσεται ραγδαία, πάνω από 130.000 άρθρα σχετικά με τον SARS-CoV-2 δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά περιοδικά εντός του τελευταίου έτους και αυτό έχει ως συνέπεια την συνεχή επικαιροποιήση των διεθνών και κατ’ επέκταση και των εθνικών κατευθυντήριων οδηγιών.
Σχετικές συστάσεις και οδηγίες εκδίδονται από διεθνείς και εθνικούς φορείς υγείας και όσον αφορά στην πρόληψη των θρομβωτικών επεισοδίων.
Σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες συστάσεις:
Νοσηλευόμενοι ασθενείς:
- Όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με πνευμονία από COVID-19 προφυλάσσονται με κατά προτίμηση ενέσιμη αντιπηκτική αγωγή, είτε η νοσηλεία τους είναι σε απλό θάλαμο, είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
- Για ασθενείς σε ΜΕΘ, κρίνεται αναγκαίο το εξατομικευμένο σχήμα, ίσως με υψηλότερες δόσεις θρομβοπροφύλαξης από την συνήθη προφυλακτική δόση, ανάλογα με την κλινική εικόνα και το ιστορικό του ασθενούς.
Διάρκεια θρομβοπροφύλαξης:
- Η προφύλαξη προτείνεται να παρατείνεται τουλάχιστον για μια βδομάδα μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
- Σε ασθενείς υψηλού θρομβωτικού κινδύνου (παρατεταμένη ακινητοποίηση, ιστορικό θρόμβωσης, γνωστή θρομβοφιλία, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, ιστορικό νεοπλασμάτων, παρατεταμένη νοσηλεία σε ΜΕΘ ή με αυξημένους δείκτες φλεγμονής) πιθανώς να χρειάζεται θρομβοπροφύλαξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (από 15-45 ημέρες) μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο:
- Μέτρα θρομβοπροφύλαξης έχουν προταθεί και για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19, συμπτωματικούς δηλαδή ασθενείς που δεν χρήζουν νοσηλείας, εφόσον έχουν συνυπάρχουσες παθήσεις ή επιπρόσθετους παράγοντες κινδύνου για θρόμβωση όπως:
Πυρετός > 380C για >48 ώρες και ένα από τα παρακάτω:
- Ηλικία > 65 έτη.
- BMI > 30.
- Σακχαρώδης Διαβήτης.
- Ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου.
- Θρομβοφιλία (συγγενή ή επίκτητη).
- Ενεργή κακοήθεια για την οποία έλαβε Χημειοθεραπεία, Ακτινοθεραπεία ή Ορμονοθεραπεία το τελευταίο εξάμηνο.
- Νευρολογική νόσο με μειωμένη κινητοποίηση.
- Πρόσφατο χειρουργείο ή τραύμα.
- Η θρομβοπροφύλαξη δεν κρίνεται απαραίτητη σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Απευθυνθείτε στους ειδικούς, εμπιστευθείτε τον γιατρό σας και πάνω από όλα, προφυλαχθείτε από τη COVID-19 με τα μέσα που έχουμε διαθέσιμα.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Γράφει ο:
Γεώργιος Μαρακομιχελάκης
Παθολόγος – Αγγειολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ
Επιστημονικά και Διοικητικά Υπεύθυνος Δ’ Παθολογικού Τηματος, Αγγειοπαθολογικής Μονάδας και Ιατρείου Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού,
ΓΝΑ “Ο Ευαγγελισμός”
Βιβλιογραφικές αναφορές
Validation of the IMPROVE-DD risk assessment model for venous thromboembolism among hospitalized patients with COVID-19- Res Pract Thromb Haemost. 2021
COVID-19 and Thrombotic or Thromboembolic Disease: Implications for Prevention, Antithrombotic Therapy, and Follow-Up JACC State-of-the-Art Review
Guidance for the Management of Patients with Vascular Disease or Cardiovascular Risk Factors and COVID-19: Position Paper from VAS-European Independent Foundation in Angiology/Vascular Medicine- 2020. Thieme
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΘΡΟΜΒΟΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ COVID 19 / ΤΜΗΜΑ ΑΙΜΟΣΤΑΣΗΣ Ε.Α.Ε (updated 5-2-2021)
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις
Για να καταλάβουμε όλα όσα ενώνουν και όσα χωρίζουν την φλεβίτιδα από την φλεβική θρόμβωση θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα …
Θρόμβωση: μπορεί να συμβεί ξαφνικά μετά από ένα χειρουργείο; Συμβουλές και πρόληψη
Οι χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι προκαλούν βλάβη στους ιστούς και βάζουν τον οργανισμό σε διαδικασία επούλωσης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες …
Θρόμβωση: Νεότερα δεδομένα
Τι ειναι η Θρόμβωση; Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την …