Τι πρέπει να κάνω στην περίπτωση που τραυματιστώ ή κοπώ κατά τη διάρκεια που λαμβάνω αγωγή;
Στην περίπτωση που τραυματιστείτε ή κοπείτε, εφαρμόστε ένα καθαρό ύφασμα (κατά προτίμηση αποστειρωμένη γάζα) στην πληγή και πιέστε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Αν η πληγή εντοπίζεται στο χέρι ή στο πόδι σας, σηκώστε το ψηλά. Εάν η αιμορραγία δε σταματά, επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο εφημερεύον Νοσοκομείο.
Πόσο διάστημα παρακολούθησης χρειάζεται μετά τη θεραπεία;
Εάν έχετε περάσει κάποιο επεισόδιο Φλεβικής Θρόμβωσης, μπορεί να παρατηρήσετε να παραμένει ένα πρήξιμο στο πόδι σας. Μπορεί επίσης το πόδι σας να είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα. Αυτό είναι αρκετά κοινό καθώς οι φλέβες σας δεν αναρρώνουν άμεσα αλλά με την πάροδο του χρόνου. Αν κάποιες βαλβίδες στις φλέβες σας έχουν υποστεί βλάβη από το θρόμβο, το πόδι σας μπορεί να έχει την τάση να πρήζεται ανά διαστήματα.
Πώς μπορώ να βοηθήσω στην ανάρρωση των φλεβών;
Για να βοηθήσετε στην ανάρρωση των φλεβών, είναι πολύ σημαντικό να φροντίζετε τα πόδια σας.
Θα πρέπει:
- Να φοράτε υποστηρικτικές κάλτσες ή καλσόν όπως συστήνεται από τον θεράποντα ιατρό σας (είναι σημαντικό γιατί ενισχύουν τη φυσιολογική ροή του αίματος στα πόδια και εμποδίζουν τον μελλοντικό σχηματισμό πληγών σε αυτά). Ο γιατρός σας θα σας πει τι είδους κάλτσες χρειάζεστε και πώς να τις χρησιμοποιήσετε.
- Να αποφεύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και εν γένει την ακινησία. Προσπαθήστε να κινείστε όσο περισσότερο μπορείτε.
- Να ανασηκώνετε τα πόδια σας, όταν κάθεστε. Τα πόδια σας, εφόσον είναι δυνατόν, θα πρέπει να είναι τοποθετημένα πιο πάνω από το ύψος του καθίσματος και να μην είναι σταυρωμένα. Προσέξτε όμως οι γάμπες σας να παραμένουν ελεύθερες.
- Να κάνετε αρκετή, χαλαρή άσκηση. Το περπάτημα είναι η καλύτερη λύση για σας, αλλά ευεργετικά είναι επίσης το κολύμπι και η ποδηλασία.
- Να ενυδατώνετε το δέρμα των ποδιών σας καθημερινά ώστε να το διατηρείτε εύκαμπτο.
- Αν κοπείτε ή τραυματίσετε σοβαρά στο κάτω μέρος των ποδιών σας, να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό ή τη νοσηλεύτρια σας, ώστε να λάβετε την απαραίτητη φροντίδα.
Τι κάνω όταν ταξιδεύω μεγάλες αποστάσεις;
Μπορεί να έχετε ακούσει στην τηλεόραση ή να έχετε διαβάσει στις εφημερίδες για περιπτώσεις Φλεβικής Θρομβοεμβολής που συνέβησαν σε άτομα τα οποία ταξίδεψαν μεγάλες αποστάσεις, συνήθως με αεροπλάνο, αλλά και αυτοκίνητο.
Με τη λήψη ορισμένων συνετών, προληπτικών μέτρων, ο κίνδυνος θρόμβωσης μπορεί να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό όταν ταξιδεύετε, και τα μεγάλα ταξίδια με αεροπλάνο μπορούν να είναι λιγότερο ανησυχητικά. Αυτά τα προληπτικά μέτρα εφαρμόζονται επίσης αν ταξιδεύετε για πολλή ώρα με λεωφορείο, αυτοκίνητο ή τρένο.
- Αν σας έχει συσταθεί από το γιατρό σας η χρήση ειδικών καλτσών, να τις φοράτε και στα δυο σας πόδια οποτεδήποτε ταξιδεύετε για μεγάλες αποστάσεις.
- Να πίνετε πολύ νερό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. Σκοπός είναι να διατηρείτε έναν υποκίτρινο χρωματισμό των ούρων σας (όταν ουρείτε τα ούρα σας πρέπει να είναι σχεδόν άχρωμα).
- Να αποφεύγετε το τσάι, τον καφέ και τα αλκοολούχα ποτά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σας αφυδατώνουν.
Να διατηρείστε ενεργητικοί με τις παρακάτω ασκήσεις:
- Στρέψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας ψηλά προς τον ουρανό και μετά κάτω προς το έδαφος.
- Περιστρέψτε τους αστραγάλους σας προς τα δεξιά και τα αριστερά.
- Όταν κάθεστε, να σηκώνετε ένα πόδι τη φορά στο ύψος της καρέκλας.
- Προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε κανονικά κατά διαστήματα.
Πιθανότατα να θέλετε να ρωτήσετε το γιατρό σας αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο φάρμακο πριν την έναρξη του ταξιδιού για να προλάβετε τη θρόμβωση. Αν αναπτύξετε ευαισθησία, πόνο ή πρήξιμο στα πόδια σας μετά από ένα μεγάλο ταξίδι, αναζητήστε άμεσα ιατρική συμβουλή. Αν αναπτύξετε πόνο στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή (ή και τα δύο) πρέπει να λάβετε άμεσα βοήθεια και να μεταφερθείτε σε Νοσοκομείο.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις
Για να καταλάβουμε όλα όσα ενώνουν και όσα χωρίζουν την φλεβίτιδα από την φλεβική θρόμβωση θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα …