Οι χειρουργικές επεμβάσεις, λόγω του ότι προκαλούν βλάβη στους ιστούς και βάζουν τον οργανισμό σε διαδικασία επούλωσης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη δημιουργία θρόμβων ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν ιστορικό ή κληρονομικότητα.
Όταν μιλάμε για θρόμβωση, δηλαδή για τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα της δυσλειτουργίας του μηχανισμού που ελέγχει την τάση του αίματος να πήζει.
Ειδικά στις περιπτώσεις ασθενών που πάσχουν από κάποια μορφή καρκίνου, οι πιθανότητες εμφάνισης θρόμβων διπλασιάζονται, καθώς το αίμα τους τείνει να πήζει ευκολότερα. Αυτή η αυξημένη τάση του αίματος να πήζει οφείλεται σε κάποιες ουσίες που παράγουν τα καρκινικά κύτταρα και εν συνεχεία απελευθερώνουν στον ανθρώπινο οργανισμό, με αποτέλεσμα να αλλάζουν τις ιδιότητες του αίματος και οι ασθενείς να διατρέχουν, χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν, πολλαπλάσιο κίνδυνο. Μάλιστα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μετά από ένα χειρουργείο, ενώ τα ποσοστά για κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής εμβολής τριπλασιάζονται ακόμα και αν οι ασθενείς λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή και οι ασθενείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους, χωρίς να αμελούν να λαμβάνουν την αγωγή τους μετά την ολοκλήρωση της εγχείρησης.
Κλινικές και εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει πως το 33% με 53% των περιστατικών φλεβικής θρόμβωσης συμβαίνουν μετά την έξοδο από το νοσοκομείο και ο κίνδυνος αυτός διαφέρει ανάλογα με το που εντοπίζεται ο όγκος.
Η αγωγή με αντιπηκτικά είναι απλή αλλά απαραίτητη. Όσο κουραστικό κι αν φανεί στους ασθενείς που ακολουθούν ήδη αντικαρκινική αγωγή να προσθέσουν άλλη μια αγωγή στο καθημερινό τους πρόγραμμα, είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν γιατί η πνευμονική εμβολή είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου (46%) τις πρώτες 30 ημέρες μετά το χειρουργείο.
Η διάρκεια και ο τύπος της αγωγής καθορίζονται από την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το χειρουργείο. Είναι εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει όλη την πορεία του ασθενή και που θα του δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές και κατευθύνσεις για όταν πλέον βγει από το νοσοκομείο και μεταφερθεί σε οικείο περιβάλλον.
Ειδικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου που υποβλήθηκαν σε ογκολογική χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, συνιστάται η χορήγηση θρομβοπροφύλαξης για έως και 4 εβδομάδες μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο.
Μια καλή συμβουλή είναι, πάντα με την σύμφωνη γνώμη των γιατρών, να αρχίσει ο ασθενής να κινείται όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά το χειρουργείο ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβων που αυξάνεται περαιτέρω λόγω της ακινησίας.
H διαδικασία της αποθεραπείας μετά την εγχείρηση, αφορά αποκλειστικά την ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον ασθενή και έχει κατά πολύ να κάνει με την κατάσταση της υγείας του όχι μόνο πριν από το χειρουργείο, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να ακολουθούν κατά γράμμα τις συστάσεις και να λαμβάνουν τα μέτρα και την αγωγή που τους έχουν δοθεί ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης μετά το χειρουργείο και να αυξήσουν τις πιθανότητες για επιτυχημένη ανάρρωση.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
- Kakkar AK, et al. Thromb Haemost 2001;86 (suppl 1):OC1732
- Agnelli G, et al. A Clinical Outcome-Based Prospective Study on Venous Thromboembolism After Cancer Surgery: The @RISTOS ProjectAnn Surg 2006;243(1):89–95
- Cochrane Database Syst Rev 2009;1:CD004318
- Lyman GH, et al. J Oncol Pract. 2015;11(3):e442-4. American Society of Clinical Oncology Clinical Practice Guideline Update
- NCCN Guidelines Version 1.2017. Cancer-Associated Venous thromboembolic Disease. © National Comprehensive Cancer Network, Inc. 2017
- https://www.cancer.org/treatment/treatments-and-side-effects/treatment-types/surgery/recovering-from-cancer-surgery.html
- https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/cancer-and-the-risk-of-blood-clots
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Φλεβίτιδα και φλεβική θρόμβωση: δύο διαφορετικές παθήσεις
Για να καταλάβουμε όλα όσα ενώνουν και όσα χωρίζουν την φλεβίτιδα από την φλεβική θρόμβωση θα πρέπει να καταλάβουμε πρώτα …
Θρόμβωση: Νεότερα δεδομένα
Τι ειναι η Θρόμβωση; Θρόμβωση είναι ο σχηματισμός ενός θρόμβου αίματος μέσα σε ένα αγγείο (αρτηρία ή φλέβα) με αποτέλεσμα την …
Τι ειναι θρόμβος και τι Φλεβική Θρόμβωση
Τι ειναι οι θρόμβοι; Οι θρόμβοι είναι πήγματα αίματος -δηλαδή σχηματισμοί από αίμα που έχει πήξει, που μπορούν να σχηματιστούν στο …