Setup Menu via Wordpress Dashboard > Appearance > Menus
Browse Search Menu

Search

Browse

News collects all the stories you want to read
  • Θρόμβωση
    Θρόμβωση
  • Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
    Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
  • Θρόμβωση & Καρκίνος
    Θρόμβωση & Καρκίνος


Editors

  • Aliki
  • amast
  • chatzi
  • cmart
  • echrist
  • exisadmin
  • LEO Pharma
  • Panos Ladas
  • vpapag
Menu
  • Κεντρική
  • Θρόμβωση
  • Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
  • Θρόμβωση & Καρκίνος
  • Ανοιχτή Γραμμή Θρόμβωσης
  • Λεξικό Θρόμβωσης
  • Επικοινωνία
Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
15.8K

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη – εκτιμάται ως η αιτία για το 9% των αποβολών

Posted On 06/08/2019 LEO Pharma 0

Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!
ShareTweet

Ο μαιευτήρας – γυναικολόγος καλείται μερικές φορές να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι καθ’ έξιν αποβολές* και η ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης. Μια αιτιολογία για τις περιπτώσεις αυτές είναι και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, μια διαταραχή αιματολογικής και αυτοάνοσης αιτιολογίας.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (ΑΦΣ) είναι μια επίκτητη μορφή θρομβοφιλίας, δηλαδή δεν είναι κάτι κληρονομικό αλλά αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής. 

Πριν από 50 και πλέον χρόνια ερευνητές παρατήρησαν τη συσχέτιση μεταξύ αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων και υπερπηκτικότητας. Περιεγράφηκε πρώτη φορά από τον Dr. Graham Hughes, στο Hammersmith Hospital, το 1983. Τις δεκαετίες που ακολούθησαν οι ερευνητές κατέληξαν στη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων για την οριστική διάγνωση του συνδρόμου και αφού είχαν προηγηθεί σειρά μελετών και εργαστηριακών ερευνών.

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτίας.

Ως αυτοάνοσα νοσήματα, ορίζονται οι παθήσεις που προκαλούνται από υπερβολική και λανθασμένη απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι του ίδιου του οργανισμού, ο οποίος αναγνωρίζει σαν ξένα, δικά του στοιχεία, ενεργοποιώντας μια φλεγμονώδη αντίδραση σε διάφορους ιστούς.

Στην εγκυμοσύνη, λόγω των αλλαγών στο ορμονικό περιβάλλον της γυναίκας, διαφοροποιείται η λειτουργικότητα κυττάρων του ανοσοποιητικού (των Β- και Τ- κυττάρων και μονοκυττάρων), με αποτέλεσμα την τροποποίηση των συμπτωμάτων των αυτοανόσων νοσημάτων και την εμφάνιση διαφόρων επιπλοκών στην έκβαση της εγκυμοσύνης.

Μαιευτικό αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο

Το μαιευτικό αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο είναι μία επίκτητη κατάσταση (δηλαδή δεν είναι κληρονομική), το πιθανότερο αυτοάνοσης αιτιολογίας, και αποτελεί μία υποκατηγορία του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είτε από την πρώτη κύηση είτε σε γυναίκες που έχουν ήδη επιτυχημένες κυήσεις. Το πρωτοπαθές αυτό σύνδρομο σχετίζεται μόνο με την κύηση και τα αντισώματα που δημιουργούνται είναι παροδικά και οι γυναίκες συνήθως δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για θρομβώσεις εκτός κύησης. Το δευτεροπαθές αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη συνυπαρχουσών ρευματικών νοσημάτων.

Ο χειρότερος εφιάλτης για κάθε γυναίκα, που λαχταρά να σφίξει στην αγκαλιά της ένα παιδί, είναι να υπάρξει κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη της, που θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.

Άτομα κάθε ηλικίας μπορεί να προσβληθούν, η πλειοψηφία όμως των ασθενών είναι μεταξύ 20-50 ετών.

Παρόλο που η συχνότητα των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων στον γενικό πληθυσμό υπολογίζεται στο 1-2%, πάνω από 20% των γυναικών με ανεξήγητες καθ’ έξιν αποβολές έχουν είτε αντιπηκτικό του λύκου (LA) είτε αντι-καρδιολιπινικά αντισώματα (ACA).

Σε γυναίκες με θετικά αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα που δεν λαμβάνουν θεραπεία και έχουν ιστορικό καθ’ έξιν αποβολών, το ποσοστό των εμβρυϊκών απωλειών φτάνει στο 90%.

Κατά μία εκτίμηση, το αντιφωσφολιπιδικό  σύνδρομο είναι η αιτία για το 9% των απωλειών εγκυμοσύνης.

Οι έγκυες γυναίκες με Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο έχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν θρόμβωση ή να έχουν αποβολές συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο αυτό.

Η πιθανότητα θρόμβωσης κατά την κύηση σε γυναίκες με το σύνδρομο ανέρχεται σε ποσοστό περίπου 5% και επίσης εκδηλώνεται με καθ έξιν αποβολές σε όλα τα τρίμηνα της κύησης, πρόωρο τοκετό, καθυστερημένη ενδομήτρια ανάπτυξη, προεκλαμψία, ανεπάρκεια πλακούντα και γέννηση νεκρού εμβρύου.

Μπορεί επίσης, να παρουσιάσουν και άλλα προβλήματα, όπως μειωμένη αιματική ροή προς το έμβρυο λόγω μικρό-θρομβώσεων του πλακούντα.

Πρόκειται όμως για μία από τις λίγες παθολογικές καταστάσεις της κύησης που η έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπισή της έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του ποσοστού των αποβολών.

Η διάγνωση και η θεραπεία εξαρτάται από τον συνδυασμό κλινικού ιστορικού της ασθενούς (θρόμβωση, αποβολές, ενδομήτριος θάνατος, προεκλαμψία) και από συγκεκριμένα εργαστηριακά ευρήματα.

Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη – εκτιμάται ως η αιτία για το 9% των αποβολών

Το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από:

  • Αρτηριακές ή/και φλεβικές θρομβώσεις. Τα θρομβωτικά επεισόδια είναι κατά 70% φλεβικά (κυρίως εν τω βάθει φλεβοθρομβώσεις) και κατά 30% αρτηριακά (κυρίως εγκεφαλικά επεισόδια). Οι θρομβώσεις μπορεί να συμβούν σε αγγεία κάθε μεγέθους και να υποτροπιάζουν έχοντας την ίδια εντόπιση με το αρχικό επεισόδιο.
  • Διαδοχικές αποβολές πριν από τη 10η εβδομάδα της κύησης ή ανεξήγητο θάνατο εμβρύου μετά από την 10η εβδομάδα της κύησης ή πρόωρο τοκετό κατά ή πριν από την 34η εβδομάδα της κύησης. Εκτός από τις αποβολές μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός ή σοβαρή προεκλαμψία.
  • Παρουσία στο αίμα αντικαρδιολιπινικών αντισωμάτων ή αντιπηκτικού του λύκου ή αντισωμάτων β2-γλυκοπρωτεΐνης.

Διάγνωση

Η διάγνωση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου τίθεται, όταν υφίσταται τουλάχιστον μια κλινική εκδήλωση και ένα εργαστηριακό εύρημα που υποδεικνύει την παρουσία αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων.

Η εξέταση για τα αντισώματα αυτά θα πρέπει να είναι θετική σε δύο τουλάχιστον μετρήσεις οι οποίες απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 12 εβδομάδες.

Ένα θετικό αποτέλεσμα εξέτασης για τα αντισώματα αυτά μπορεί να είναι πρόσκαιρο και να οφείλεται σε λοίμωξη ή σε λήψη κάποιου φαρμάκου.

Σε γενικές γραμμές, στις γυναίκες με θρομβώσεις ή αποβολές συνιστάται η χρήση αντιθρομβωτικής αγωγής ή/και χαμηλή δόση ασπιρίνης.

Όταν ανευρίσκονται αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα αλλά δεν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης ή αποβολής συνήθως προτείνεται απλή παρακολούθηση ή χορήγηση χαμηλής δόσης ασπιρίνης. Όταν υπάρχει ιστορικό θρόμβωσης, καθ έξιν αποβολές πρώτου τριμήνου, καθυστερημένη αποβολή ή σοβαρή προεκλαμψία πρέπει να χορηγείται αντιθρομβωτική αγωγή και χαμηλή δόση ασπιρίνης. Ωστόσο, εάν παρά την προηγούμενη θεραπεία προκύψει αποβολή στην επόμενη κύηση, το πιθανότερο θα χρειαστεί προσθήκη ανοσοκατασταλτικής αγωγής, κυρίως μικρή δόση κορτιζόνης.

 

Οι πιθανές επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, λόγω αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (APS) συμπεριλαμβάνουν:

  1. Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη Εμβρύου (IUGR)

Η Ενδομήτρια Υπολειπόμενη Ανάπτυξη Εμβρύου παρατηρείται όταν το έμβρυο εμφανίζει ρυθμό ανάπτυξης στη μήτρα, μικρότερο του φυσιολογικού.

  1. Ανεπάρκεια του πλακούντα

Ο πλακούντας αναπτύσσεται στη μήτρα και τροφοδοτεί το έμβρυο με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, μέσω του ομφάλιου λώρου. Στην περίπτωση ανεπάρκειας, ο πλακούντας δε λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε και το έμβρυο δε λαμβάνει επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου.

  1. Προεκλαμψία

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί μετά την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Όταν μια έγκυος παρουσιάσει προεκλαμψία εμφανίζει υψηλή πίεση και μερικά από τα όργανά της, όπως τα νεφρά και το ήπαρ, δείχνουν σημάδια δυσλειτουργίας. Μερικά από αυτά τα σημάδια περιλαμβάνουν πρωτεϊνουρία, προβλήματα στην όραση και έντονη κεφαλαλγία.

  1. Πρόωρος τοκετός

Ο τοκετός θεωρείται πρόωρος όταν πραγματοποιηθεί πριν από τις 38 εβδομάδες κύησης.

  1. Αποβολή

Ως αποβολή θεωρείται ο θάνατος του εμβρύου στη μήτρα πριν από τις 20 εβδομάδες κύησης.

  1. Ενδομήτριος θάνατος

Ως ενδομήτριος θάνατος θεωρείται ο θάνατος του εμβρύου στη μήτρα μετά τις 20 εβδομάδες κύησης.

 

*μετά από 3 ανεξήγητες συνεχόμενες αποβολές

 

Γραμμή Ενημέρωσης για την Θρόμβωση

 

Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην

Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000

➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Miyakis S, Lockshin MD, Atsumi T, et al. «International consensus statement on an update of the classification criteria for definite antiphospholipid syndrome (APS).» J Thromb Haemost, 2006: 4:295-306.
  2. David Garcia, M.D., and Doruk Erkan, M.D, Diagnosis and Management of the Antiphospholipid Syndrome, N Engl J Med 2018; 378:2010-2021
  3. Bethan Myers, Sue Pavord, Diagnosis and management of antiphospholipid syndrome in pregnancy, The Obstetrician & Gynaecologist, 2011;13:15–21
  4. Abou-Nassar K, Carrier M, Ramsay T, Rodger MA. «The association between antiphospholipid antibodies and placenta mediated complications: a systematic review and meta-analysis.» Thromb. Res., 2011: 128(1), 77–85.
  5. Marc Rodger, Marc Carrier, Gregoire Le Gal, Ida Martinelli, Annalisa Perna, Evelyne Rey, J. I. P. de Vries, Jean-Christophe Gris. Blood, 2014: 123(6):822-8.
Post Views: 15,752
Σας άρεσε το άρθρο; Μοιραστείτε το!
ShareTweet
#αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο#αποβολή#Εγκυμοσύνη#επιπλοκές#θρομβοφιλία#προεκλαμψία


Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει

538
top stories Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη

Covid-19, εγκυμοσύνη και θρόμβωση
29/07/2022
12.9K
top stories Θρόμβωση

Τραβάμε μία γραμμή στη θρόμβωση: 13 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
18/10/2021
5.6K
Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη

Κορωνοϊός (COVID 19) και εγκυμοσύνη: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
26/03/2020

Περισσότερα για Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη

1.3K
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και θρόμβωση
Posted On 03/01/2022 LEO Pharma 0

Αν και τα δεδομένα είναι περιορισμένα, η αντιθρομβωτική αγωγή χρησιμοποιείται συχνά για να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας και ολοκλήρωσης μίας …

14.2K
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Posted On 07/10/2019 LEO Pharma 0

Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …

6.3K
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Posted On 29/05/2019 LEO Pharma 0

Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης  θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …

12.3K
Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο αν πάθω θρόμβωση στην εγκυμοσύνη;
Posted On 17/04/2019 LEO Pharma 0

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι μέλλουσες μαμάδες συνήθως κυριεύονται από άγχος και σκέψεις σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. …

31.3K
Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να την πυροδοτήσει;
Posted On 26/03/2019 LEO Pharma 0

Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη …

20.1K
Πρώιμα σημάδια θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη που «χτυπούν καμπανάκι»
Posted On 30/11/2018 LEO Pharma 0

Υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση να παρουσιάσουμε θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή …

13.7K
Πρήξιμο στα πόδια: από τι προκαλείται και πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου
Posted On 30/11/2018 LEO Pharma 0

Το πρήξιμο στα πόδια συμβαίνει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, …

8.8K
Λοχεία, θηλασμός και θρόμβωση: τι πρέπει να προσέξουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε
Posted On 30/11/2018 LEO Pharma 0

Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γέννας είναι πολλές και είναι …

9.4K
Μπορεί η καισαρική να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης;
Posted On 26/10/2018 LEO Pharma 0

Η καισαρική είναι μία ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια για τη μητέρα και το μωρό, αποτελεί όμως ένα σοβαρό …

6.0K
Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
Posted On 30/07/2018 LEO Pharma 0

Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν μόλις γεννήσει διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για θρόμβους αίματος.   Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν θρόμβωση. …

Προτεινόμενα

Η χημειοθεραπεία ή ο καρκίνος προκαλεί θρόμβωση;
29/07/2022 0
Καρκίνος & COVID-19: Οι θρομβώσεις και ο ρόλος της έρευνας
11/01/2022 0
Κορωνοϊός (COVID 19) και καρκίνος: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
26/03/2020 0
Καρκίνος, θρόμβωση και φλεγμονή: Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσουμε
07/10/2019 0
  • ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

     

  • Ανοιχτή Γραμμή Θρόμβωσης


Share

Share stories you like to your friends

LEO Pharmaceutical Hellas S.A.
Παπανικολή 22Α, Χαλάνδρι, Τ.Κ. 15232

Τ. +30 212 222 5000

E. contact@leo-pharma.com

Αριθμός ΓΕΜΗ: 117058301000

Change consent











LEO Pharmaceutical Hellas S.A.
Λεωφόρος Κύμης και Σενέκα 10 Κηφισιά, Τ.Κ. 14564

Τ. +30 212 222 5000

E. contact@leo-pharma.com

Change consent





www.leo-pharma.gr
* Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας

Όροι Χρήσης

www.leo-pharma.gr

* Οι πληροφορίες στην παρούσα ιστοσελίδα προορίζονται για γενική πληροφόρηση και ενημέρωση του κοινού και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη συμβουλή ιατρού ή άλλου αρμοδίου επαγγελματία υγείας

Όροι Χρήσης

© LEO Pharma 2021 MAT-18830 - All LEO Pharma brands mentioned belong to the LEO Pharma Group