Κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης, όλες οι λειτουργίες του οργανισμού τροποποιούνται, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στην αλλαγή και να προετοιμάσουν το σώμα μας για τον επικείμενο τοκετό.
Μια από τις φυσιολογικές αλλαγές που παρατηρείται είναι η υπερπηκτικότητα που παρουσιάζει το αίμα. Αν και ο σκοπός της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι να προστατέψει τη μητέρα από μια πιθανή αιμορραγία, αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της κύησης – σε σχέση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος.
Ο κίνδυνος αυτός αξιολογείται από τον γιατρό κάθε γυναίκας, ο οποίος αφού λάβει υπόψη το ιστορικό της ή/και τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ που θα διεξαχθούν, μπορεί να προτείνει τη λήψη αγωγής θρομβοπροφύλαξης, εάν το κρίνει αναγκαίο.
Κατά πόσο επηρεάζεται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη από τη λοίμωξη COVID-19;
Η θρόμβωση μέσω της φλεγμονής που προκαλεί η λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό είναι μια από τις πιο σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί η νόσος COVID-19. Αν και η εγκυμοσύνη δεν αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης, εάν μια έγκυος γυναίκα νοσήσει, ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου (ΦΘΕΝ) αυξάνεται. Αυτό οφείλεται πιθανόν στον πολυπαραγοντικό συνδυασμό:
- του αυξημένου κινδύνου λόγω της κύησης
- της μειωμένης κινητικότητας
- της αφυδάτωσης
- της λοίμωξης COVID-19
Επομένως οι γυναίκες που θα νοσήσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στη λοχεία, θα πρέπει να μιλήσουν με τον θεράποντα γιατρό τους ώστε να επαναξιολογηθεί ο κίνδυνος και το ενδεχόμενο λήψης αγωγής θρομβοπροφύλαξης.
Πρόσφατες μελέτες σημειώνουν ότι η πλειοψηφία (74% με 86%) των εγκύων ασθενών με κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικές, ενώ από εκείνες που νοσούν, οι περισσότερες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα. Έτσι συνήθως οι ασθενείς περιορίζονται σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο ή μαιευτική κλινική (ανάλογα με το αν τα συμπτώματα αφορούν και επιπλοκές της εγκυμοσύνης).
Ένας από τους παράγοντες που φαίνεται να λειτουργεί επιβαρυντικά στην πιθανότητα εμφάνισης θρόμβων, είναι η έλλειψη κινητικότητας και άσκησης που συνδέεται με τον περιορισμό στο σπίτι και τη νοσηλεία.
Συμβουλές αυτοπροφύλαξης κατά της νόσου COVID-19 για εγκυμονούσες
- Ακολουθείτε τις οδηγίες για κοινωνικές αποστάσεις και τα μέτρα προσωπικής υγιεινής.
- Βάλτε στην καθημερινότητά σας την ήπια άσκηση και διατηρήστε τα επίπεδα κινητικότητάς σας ώστε να μειώσετε την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβων.
- Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή, χωρίς να αμελείτε να παίρνετε τα συμπληρώματα βιταμίνης D και φυλλικού οξέος.
- Ακολουθήστε το πρόγραμμα των ραντεβού με τον γιατρό σας. Εάν χρειαστεί να μειώσετε τα ραντεβού στο ιατρείο λόγω των συνθηκών, εξοικειωθείτε με τις νέες τεχνολογίες και διατηρήστε την επαφή με τον γιατρό σας μέσω των ηλεκτρονικών μέσων ή του τηλεφώνου.
Τι θα πρέπει να κάνετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
- Εάν εμφανίσετε πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, απώλεια όσφρησης ή γεύσης επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
- Επικοινωνήστε με κάποιο φαρμακείο, διαγνωστικό κέντρο ή δημόσια δομή για να κάνετε διαγνωστικό τεστ.
- Εάν έχετε ήπια συμπτώματα ή είστε ασυμπτωματική εφαρμόστε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι επαφές με τον γιατρό σας θα γίνονται από το τηλέφωνο ή διαδικτυακά για όσο διάστημα παραμένετε θετική ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα πιθανές μαιευτικές επιπλοκές. Όταν δεν ανιχνεύεται πια ο ιός στον οργανισμό σας και το τεστ είναι πλέον αρνητικό, είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας για φυσική εξέταση.
- Εάν έχετε μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για την περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλευτείτε και να ξεκινήσετε αντιθρομβωτική αγωγή.
Τρόποι μείωσης της πιθανότητας φλεβικής θρομβοεμβολής στην εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας
- Γυναίκες ασυμπτωματικές ή με ήπια συμπτώματα και θετικό τεστ COVID-19 που παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, θα πρέπει να φροντίζουν για την επαρκή ενυδάτωσή τους καθώς και να διατηρούν ένα καλό επίπεδο ημερήσιας κινητικής δραστηριότητας.
- Όλες οι εγκυμονούσες θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβοεμβολής. Σε περίπτωση λοίμωξης COVID-19 τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα πρέπει να επανεκτιμηθούν από τον γιατρό, να συνυπολογιστεί ο κίνδυνος λόγω της λοίμωξης και να εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης θρομβοπροφύλαξης για τουλάχιστον 7-14 ημέρες.
- Σε περίπτωση που η γυναίκα είναι ήδη σε αγωγή θρομβοπροφύλαξης, αυτή δεν θα πρέπει να διακοπεί λόγω της πανδημίας.
- Η θρομβοπροφύλαξη που ξεκίνησε λόγω της νόσου COVID-19 θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ανάρρωση.
- Σε όλες τις εγκυμονούσες γυναίκες που θα χρειαστούν νοσηλεία θα πρέπει να παρέχεται αγωγή θρομβοπροφύλαξης, εκτός και εάν αναμένεται να γεννήσουν εντός 12 ωρών ή υπάρχει σημαντικός κίνδυνος αιμορραγίας.
- Εάν μια γυναίκα νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είτε μετά τον τοκετό (έως 6 εβδομάδες) θα πρέπει να συνεχίσει την αγωγή για 10 ημέρες μετά την αποχώρηση από το νοσοκομείο. Σε ειδικές περιπτώσεις που συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ή τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει πλήρως, μπορεί η αγωγή να παραταθεί για μεγαλύτερο διάστημα.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές
https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy
https://hsog.gr/?p=4533
https://hsog.gr/?p=4618
https://www.rcog.org.uk/globalassets/documents/guidelines/2021-02-19-coronavirus-covid-19-infection-in-pregnancy-vpdf
https://www.rcog.org.uk/en/news/royal-colleges-update-national-guidance-on-covid-19-and-pregnancy/
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
Κορωνοϊός (COVID 19) και εγκυμοσύνη: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις μέρες του κορωνοϊού (COVID 19) για το πως και εάν επηρεάζει τις έγκυες, αν μεταδίδεται στο …
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη – εκτιμάται ως η αιτία για το 9% των αποβολών
Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος καλείται μερικές φορές να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι καθ’ έξιν αποβολές* και η ενδομήτρια καθυστέρηση της …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο αν πάθω θρόμβωση στην εγκυμοσύνη;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι μέλλουσες μαμάδες συνήθως κυριεύονται από άγχος και σκέψεις σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. …
Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να την πυροδοτήσει;
Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη …
Πρώιμα σημάδια θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη που «χτυπούν καμπανάκι»
Υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση να παρουσιάσουμε θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή …
Πρήξιμο στα πόδια: από τι προκαλείται και πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου
Το πρήξιμο στα πόδια συμβαίνει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, …
Λοχεία, θηλασμός και θρόμβωση: τι πρέπει να προσέξουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γέννας είναι πολλές και είναι …