Η καισαρική είναι μία ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια για τη μητέρα και το μωρό, αποτελεί όμως ένα σοβαρό ανοιχτό χειρουργείο και σαν τέτοιο, συνοδεύεται από την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς κινδύνων, όπως και της ανάπτυξης φλεβικής θρόμβωσης.
Ο τοκετός είναι το τέλος ενός μεγάλου ταξιδιού και η αρχή ενός νέου, πολύ μεγαλύτερου μαζί με το παιδί σας. Το κύριο μέλημα ενός γιατρού είναι να φέρει στον κόσμο μια νέα ζωή με ασφάλεια για εκείνο και εσάς. Στις περιπτώσεις που ο γιατρός κρίνει ότι ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη νέα μητέρα ή το έμβρυο, πραγματοποιείται καισαρική. Η καισαρική τομή άρχισε να εφαρμόζεται πριν από μερικές δεκαετίες, δίνοντας εναλλακτικές στους γιατρούς και μειώνοντας δραστικά τις επιπτώσεις των επιπλεγμένων κυήσεων.
Η καισαρική τομή θεωρείται ασφαλής και πολλές περιπτώσεις σωτήρια για μητέρες και μωρά, όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί σοβαρό ανοιχτό χειρουργείο και σαν τέτοιο, συνοδεύεται από την πιθανότητα εμφάνισης μιας σειράς κινδύνων.
Σε περίπτωση λοιπόν, που ο γιατρός σας επιλέξει την καισαρική για λόγους που αφορούν πρωτίστως στην υγεία του μωρού ή τη δική σας, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι, όπως σε όλες τις άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να δημιουργηθούν θρόμβοι στο αίμα. Η εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες της λοχείας είναι σχετικά σπάνια (1-2 στις 1.000 γυναίκες) και οι ιατρικές έρευνες αναφέρουν πως η καισαρική φαίνεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη φλεβικής θρόμβωσης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να μην ανήκετε στην ομάδα υψηλού κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων (έχοντας έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου όπως ηλικία άνω των 35 ετών, παχυσαρκία, εξωσωματική, οικογενειακό ή προσωπικό ιατρικό ιστορικό, θρομβοφιλία κλπ.) και παρόλα αυτά να αναπτυχθούν στον οργανισμό σας θρόμβοι λόγω της πραγματοποίησης καισαρικής.
Παράλληλα, ιατρικές πηγές αναφέρουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης είναι μεγαλύτερος – πολλές φορές μάλιστα τετραπλασιάζεται – στις περιπτώσεις των εκτάκτων καισαρικών, όταν δηλαδή η γυναίκα μπαίνει εσπευσμένα στο χειρουργείο για να γεννήσει, σε αντίθεση με τις προγραμματισμένες από τον θεράποντα ιατρό χειρουργικές επεμβάσεις, που σκοπό έχουν να προλάβουν άλλες εξελίξεις.
Αυτό δεν είναι κάτι το όποιο θα πρέπει να σας τρομάξει ή να σας αποτρέψει. Συζητήστε το με τον γιατρό σας κατά τη διάρκεια των τακτικών επισκέψεών σας στο ιατρείο και ζητήστε του να σας ενημερώσει σχετικά με την αντιπηκτική αγωγή που θα χρειαστεί να λάβετε μετά την γέννα.
Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, για τις γυναίκες που γέννησαν με έκτακτη καισαρική και όχι με φυσιολογικό τοκετό θα πρέπει να εξετάζεται η χορήγηση θρομβοπροφύλαξης για δέκα ημέρες μετά τον τοκετό. Αλλά και για τις γυναίκες που γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και έχουν επιπλέον παράγοντες κινδύνου θα πρέπει επίσης να εξετάζεται η χορήγηση προφύλαξης από θρόμβωση για δέκα ημέρες.
Δυστυχώς, το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή δεν λαμβάνει καμία προφύλαξη κατά την περίοδο μετά τον τοκετό. Αυτό είναι συνήθως αποτέλεσμα της ελλιπούς ενημέρωσης και της μειωμένης αναγνώρισης του κινδύνου εμφάνισης φλεβικής θρομβοεμβολής.
Ο γιατρός σας είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος ακόμα και μετά τη γέννα, μιλήστε μαζί του για τις ανησυχίες σας. Είναι εκεί για να σας καθησυχάσει και να σας προσφέρει λύσεις.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15183039
- RCOG Green-top Guidelines 37a, 2015
- Marc Blondon, et al., 2016
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη – εκτιμάται ως η αιτία για το 9% των αποβολών
Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος καλείται μερικές φορές να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι καθ’ έξιν αποβολές* και η ενδομήτρια καθυστέρηση της …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο αν πάθω θρόμβωση στην εγκυμοσύνη;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι μέλλουσες μαμάδες συνήθως κυριεύονται από άγχος και σκέψεις σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. …
Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να την πυροδοτήσει;
Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη …
Πρώιμα σημάδια θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη που «χτυπούν καμπανάκι»
Υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση να παρουσιάσουμε θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή …
Πρήξιμο στα πόδια: από τι προκαλείται και πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου
Το πρήξιμο στα πόδια συμβαίνει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, …
Λοχεία, θηλασμός και θρόμβωση: τι πρέπει να προσέξουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γέννας είναι πολλές και είναι …
Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν μόλις γεννήσει διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για θρόμβους αίματος. Υπάρχουν πολλές αιτίες που προκαλούν θρόμβωση. …