Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις μέρες του κορωνοϊού (COVID 19) για το πως και εάν επηρεάζει τις έγκυες, αν μεταδίδεται στο μωρό κατά τον τοκετό ή μετά τη γέννα, τι κάνουμε με τα προγραμματισμένα ραντεβού, πώς διαχειριζόμαστε την αυτο-απομόνωση, πώς χειριζόμαστε τον θηλασμό και άλλα πολλά.
Σε αυτό το άρθρο προσπαθήσαμε να συλλέξουμε όλες τις πιθανές ερωτήσεις και δίνουμε απαντήσεις βάσει των οδηγιών που δημοσιεύθηκαν στις 21 Μαρτίου από το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (Royal College of Obstetricians & Gynecologists – RCOG).
Ερώτηση 1. Ποια επίδραση μπορεί να έχει ο κορωνοϊός στην υγεία μου, εάν είμαι έγκυος;
Γενικά, οι έγκυες γυναίκες δεν φαίνεται να νοσούν πιο σοβαρά αν αναπτύξουν κορωνοϊό, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εγκυμοσύνη, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να αλλάξει το πώς το σώμα τους χειρίζεται σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό είναι κάτι που οι μαίες και οι μαιευτήρες έχουν αναγνωρίσει εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται. Δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νέο ιό, το πώς μπορεί να επηρεάσει τις έγκυες δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρο.
Αναμένεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών, εάν κολλήσουν, θα παρουσιάσουν μόνο ήπια ή μέτρια συμπτώματα που μοιάζουν με το κρυολόγημα/γρίπη. Σοβαρότερα συμπτώματα όπως η πνευμονία φαίνεται να είναι πιο συνηθισμένα στους ηλικιωμένους, σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή με χρόνια προβλήματα.
Εάν λοιπόν είστε έγκυος είστε λίγο πιο ευάλωτες στις λοιμώξεις από μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος, ιδιαίτερα στο 3ο τρίμηνο (μετά την 28η εβδομάδα) της κύησης. Εάν δεν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση, όπως το άσθμα ή ο διαβήτης, δεν είναι πιθανό να νοσήσετε βαρύτερα αν έχετε κορωνοϊό.
Εάν αναπτύξετε συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή), ιδιαίτερα εάν αυτά είναι πιο έντονα ή επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό ή την μαία σας- είναι οι πλέον κατάλληλοι να σας καθοδηγήσουν!
Ερώτηση 2. Ποια επίδραση θα έχει ο κορωνοϊός στο μωρό μου, εάν διαγνωστώ με τη μόλυνση;
Πρόκειται για έναν πολύ νέο ιό, που μόλις αρχίζουμε να μαθαίνουμε για αυτόν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η εγκυμοσύνη, σε ένα μικρό ποσοστό γυναικών, μπορεί να αλλάξει το πώς το σώμα τους χειρίζεται σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις. Αυτό είναι κάτι που οι μαίες και οι μαιευτήρες γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια και έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι έγκυες γυναίκες που μολύνθηκαν με κορωνοϊό κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές από οποιοδήποτε άλλο υγιές άτομο. Δεν υπάρχουν λοιπόν στοιχεία που να υποδηλώνουν κάποιο αυξημένο κίνδυνο για αποβολή ή για πρώιμη απώλεια κύησης.
Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ο ιός μπορεί να περάσει στο μωρό σας ενώ είστε έγκυος ή κατά τον τοκετό – δεν φαίνεται λοιπόν να γίνεται, όπως ονομάζεται, «κάθετη μετάδοση». Σε δύο περιπτώσεις πιθανής «κάθετης μετάδοσης» που έχουν αναφερθεί δεν είναι ξεκάθαρο εάν η μετάδοση στο μωρό προηγήθηκε ή συνέβη αμέσως μετά τον τοκετό. Σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις εγκύων από την Κίνα, που γέννησαν ενώ είχαν νοσήσει από κορωνοϊό, δεν βρέθηκαν στοιχεία μετάδοσης στο νεογέννητο. Ένα αρκετά ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι σε 2 γυναίκες με κορωνοϊό που γέννησαν στην Ελλάδα, τα μωρά βρέθηκαν «αρνητικά» για τον ιό. Από έλεγχο σε δείγματα αμνιακού υγρού, αίματος από τον ομφάλιο λώρο αλλά κα σε δείγματα από τη στοματική κοιλότητα νεογνών, δεν βρέθηκε μόλυνση από τον ιό.
Σύμφωνα λοιπόν με την γνώμη ειδικών, δεν είναι πιθανόν να περάσει η μόλυνση στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της κύησης.
Επομένως, θεωρείται απίθανο ό,τι εάν έχετε τον ιό, αυτό θα προκαλέσει ανωμαλίες στο μωρό σας – τίποτα τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί έως τώρα.
Μερικά μωρά που γεννήθηκαν από γυναίκες με συμπτώματα κορωνοϊού στην Κίνα έχουν γεννηθεί πρόωρα. Όμως δεν είναι σαφές εάν ο κορωνοϊός το προκάλεσε αυτό ή οι γιατροί αποφάσισαν να γεννηθεί το μωρό νωρίς, για να προστατεύσουν την υγεία της μητέρας.
Καθώς μαθαίνουμε για τον κίνδυνο πρόωρης γέννησης και τη σχέση του με τη μόλυνση από κορωνοϊό, θα σας ενημερώνουμε με όποιες νεότερες πληροφορίες.
Ερώτηση 3. Τι μπορώ να κάνω για να μειώσω τον κίνδυνο να κολλήσω κορωνοϊό;
Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία μας, την υγεία του μωρού μας και όλων των αγαπημένων μας! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να αξιολογούμε την κατάσταση ρεαλιστικά και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα!
Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες υγιεινής, καλής διατροφής και καθαριότητας, όπως αυτές ισχύουν για όλους μας! Επίσης:
- Επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε -σε αυτά που περνούν από το χέρι μας! Επικεντρωνόμαστε σε μέτρα που μπορούμε να πάρουμε σε επίπεδο πρόληψης και ενδυνάμωσης της υγείας μας!
- Ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής -πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων.
- Μένουμε σπίτι!
- Περιορίζουμε στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές – Διατηρούμε επαφή μόνο στο επίπεδο του σπιτιού & της οικογένειας μας.
- Αποφεύγουμε αυστηρά χώρους με πολύ κόσμο, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού!
- Οι έγκυες γυναίκες που μπορούν να εργαστούν από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουν. Εάν δεν μπορείτε να εργαστείτε από το σπίτι, ιδιαίτερα εάν εργάζεστε σε έναν ρόλο που έρχεται σε επαφή με το κοινό, ο ρόλος σας πρέπει να τροποποιηθεί κατάλληλα για να ελαχιστοποιηθεί η έκθεσή σας -μιλήστε με τον εργοδότη σας.
- Εάν διανύετε το 3ο τρίμηνο της κύησης (28η εβδομάδα και πάνω) ή αν έχετε κάποια υποκείμενη πάθηση –όπως καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα- θα μπορείτε να εργάζεστε μόνο από το σπίτι.
- Μην χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς αν χρειαστεί να μετακινηθείτε.
- Υιοθετούμε ένα πρόγραμμα άσκησης στο σπίτι, τρώμε καλά και κοιμόμαστε ικανοποιητικά! Αναπαυόμαστε!
- Αερίζουμε τακτικά τον χώρο μας.
- Παραμένουμε θετικοί! Αξιοποιούμε τον χρόνο μας!
Ερώτηση 4. Τι πρέπει να κάνω αν νομίζω ότι μπορεί να έχω κορωνοϊό ή ότι έχω εκτεθεί;
- Αν έχετε προγραμματισμένο ραντεβού με τον γυναικολόγο, δεν πάτε αν δεν επικοινωνήσετε πρώτα μαζί του.
- Σε καμία περίπτωση δεν πηγαίνετε από μόνη σας σε ιατρείο, νοσοκομείο/μαιευτήριο ή φαρμακείο εάν δεν έχετε πρώτα συνεννοηθεί με τον γιατρό σας.
- Εάν εμφανίσετε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός, πονόλαιμος) ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ και επικοινωνήστε με την μαία ή τον γιατρό σας.
- Τα συμπτώματα είναι όμοια με του απλού κρυολογήματος -αν είναι ήπια το πιθανότερο είναι να σας συσταθεί απλώς να μείνετε σπίτι, να τρώτε καλά, να πίνετε πολύ νερό και να ξεκουράζεστε.
- Δεν αφήνετε την ασφάλεια του σπιτιού σας, για κανέναν λόγο. Επικοινωνήστε πρώτα με τον γιατρό σας -είναι ο πλέον κατάλληλος να αξιολογήσει την κατάσταση και να σας καθοδηγήσει ανάλογα.
Ερώτηση 5. Μπορώ να ακολουθήσω τα προγραμματισμένα ραντεβού για την εγκυμοσύνη μου αν είμαι σε αυτό-απομόνωση;
Η παρακολούθησή σας, με προγραμματισμένα τακτικά ραντεβού όταν είστε έγκυος είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσετε ότι όλα θα πάνε καλά για εσάς και το μωρό σας.
Εάν είστε καλά, θα πρέπει να συνεχίσετε την προγεννητική σας φροντίδα όπως προβλέπεται.
Εάν έχετε συμπτώματα πιθανής μόλυνσης από κορωνοϊό θα πρέπει, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας, να ρυθμίσετε ή να αναβάλλετε τις επισκέψεις ρουτίνας μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος αυτό-απομόνωσης σας.
Στην παρούσα κατάσταση είναι εξαιρετικά σημαντικό να είστε συνεργάσιμη ώστε να βοηθήσετε τον γιατρό και την μαία σας να σας φροντίσει κατάλληλα!
Αν ένα προγραμματισμένο ραντεβού σας έχει ακυρωθεί ή αναβληθεί και δεν είστε σίγουρη για το πως να κινηθείτε, επικοινωνήστε τηλεφωνικά μαζί τους.
Οι ακόλουθες πρακτικές συμβουλές μπορεί να είναι χρήσιμες:
Αν έχετε στο πρόγραμμά σας π.χ. έναν υπέρηχο ρουτίνας ή επίσκεψη στο ιατρείο τις επόμενες ημέρες, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή την μαία σας για να σας συμβουλέψει πώς θα το χειριστείτε. Μπορεί να χρειαστεί να πάτε για την επίσκεψη αλλά το ραντεβού μπορεί να τροποποιηθεί. Μπορεί, παραδείγματος χάρη, να αναβληθούν τα προγραμματισμένα ραντεβού σας για 14 ημέρες.
Ο γιατρός ή η μαία σας θα κανονίσουν την επίσκεψη σας έτσι ώστε να μην μένετε για πολύ στην αίθουσα αναμονής και να μην περιμένετε! Έτσι θα έρθετε σε επαφή με όσο λιγότερο κόσμο γίνεται.
Ορισμένα ραντεβού μπορούν να πραγματοποιηθούν τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης, εάν δεν απαιτείται κλινική ή εργαστηριακή εξέταση.
Ορισμένα ραντεβού μπορεί να μεταφερθούν σε ιδιωτικό ιατρείο και να μην γίνουν σε κλινική ή μαιευτήριο.
Όποια και αν είναι η προσωπική σας κατάσταση, λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Εάν έχετε κάποιες ανησυχίες, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την ομάδα που σας παρακολουθεί, αλλά παρακαλούμε να σημειώσετε ότι μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επικοινωνήσουν μαζί σας -μην αγχώνεστε, πιθανόν θα είναι ιδιαίτερα απασχολημένοι.
Εάν έχετε ένα επείγον πρόβλημα που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη σας αλλά δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό, επικοινωνήστε με τα στοιχεία επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης που έχετε ήδη. Είναι χρήσιμο να μην έρχεστε σε επαφή με αυτόν τον αριθμό εκτός εάν έχετε επείγον πρόβλημα.
Εάν έχετε συμπτώματα που υποδηλώνουν λοίμωξη από κορωνοϊό, επικοινωνήστε με τον γιατρό ή την μαία σας και θα κανονίσουν τον κατάλληλο τόπο και χρόνο για τις επισκέψεις σας. Δεν πρέπει να παρευρεθείτε στην κλινική ή το ιατρείο που επισκέπτεστε σε κανονικές συνθήκες.
Θα σας ζητηθεί να διατηρήσετε στο ελάχιστο τον αριθμό των ανθρώπων που σας συνοδεύουν στο ραντεβού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
Μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε τον αριθμό των επισκέψεων ρουτίνας κατά τη διάρκεια της κύησης. Αυτό θα κανονιστεί σε συνεννόηση με τον γιατρό ή την μαία σας. Μην μειώσετε τον αριθμό επισκέψεων από μόνη σας, χωρίς να συμφωνήσετε πρώτα με την ομάδα που σας παρακολουθεί!
Ερώτηση 6. Τι θα γίνει με τον τοκετό εάν υπάρχει υποψία ή εάν επιβεβαιωμένα έχω μολυνθεί και είμαι σε αυτό-απομόνωση;
Εάν πλησιάζετε στον τοκετό, ως προληπτικό μέτρο, θα προγραμματιστεί να κάνετε έναν υπέρηχο τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την θεραπεία σας από την ίωση για να επιβεβαιωθεί ότι όλα εξελίσσονται καλά για εσάς και το μωρό σας.
Εάν έχετε ανανήψει από τον κορωνοϊό και έχετε ελεγχθεί αρνητική για τον ιό πριν προσέλθετε για τοκετό, το που θα γεννήσετε, πιθανότατα, δεν θα επηρεαστεί από την προηγηθήσα νόσησή σας αλλά οι επισκέπτες σας πρέπει να μειωθούν στο ελάχιστο και να τηρηθούν όλες οι οδηγίες για «κοινωνικό περιορισμό».
Εάν υπάρχει υποψία ή και επιβεβαιωμένα έχετε κολλήσει τον ιό, και πρόκειται να γεννήσετε, ο τοκετός μπορεί να γίνει μόνο σε κατάλληλα οργανωμένη μαιευτική μονάδα όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης δικής σας και του μωρού σας –ο γιατρός και η μαία σας θα είναι παρόντες και θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά σας (καρδιοτοκογραφία, έλεγχος θερμοκρασίας & οξυγόνου στο αίμα σας καθώς και του ρυθμού αναπνοής σας).
Για την ώρα δεν υπάρχουν δεδομένα που να αποτρέπουν τον φυσιολογικό τοκετό ή ότι είναι ασφαλέστερο να γεννήσετε με καισαρική -η επιθυμία σας για τον τρόπο τοκετού λοιπόν δεν θα αλλάξει λόγω κορωνοϊού.
Βέβαια, εάν απαιτείται για άλλους λόγους και για την ασφάλεια σας καθώς και του μωρού σας, η καισαρική μπορεί να απαιτηθεί -ο γιατρός σας είναι αυτός που θα αποφασίσει το καλύτερο για εσάς.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι γυναίκες ύποπτες ή με επιβεβαιωμένη λοίμωξη δεν μπορούν να λάβουν επισκληρίδιο ή περιοχική αναισθησία.
Εάν είστε ασυμπτωματική ή έχετε ήπια συμπτώματα δεν χρειάζεται να σπεύσετε άμεσα στο νοσοκομείο –μην πανικοβληθείτε! Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και εκείνος θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.
Μετακινηθείτε στο μαιευτήριο με κατάλληλα εξοπλισμένο ασθενοφόρο κατόπιν επικοινωνίας ή μόνο με ιδιωτικό μέσο, εάν αυτό δεν είναι εφικτό – ρωτήστε την συμβουλή του γιατρού σας σχετικά και μην κινηθείτε μόνη σας.
Θα χρειαστεί να μπείτε από ξεχωριστή είσοδο, θα σας δοθεί κατάλληλη χειρουργική μάσκα και ένδυμα, θα χρειαστεί να παραμείνετε σε ξεχωριστό κατάλληλο χώρο και μετά τον τοκετό να μείνετε σε ξεχωριστό δωμάτιο -ο σύντροφός σας πιθανόν θα μπορεί να παρευρίσκετε αλλά οι επισκέψεις δεν θα επιτρέπονται.
Αν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον ιό κατά τον τοκετό, το μωρό σας θα ελεγχθεί και αυτό για την λοίμωξη.
Αν το μωρό σας δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα στην μονάδα νεογνών, θα πρέπει να επιλεγεί εάν θα διατηρήσετε επαφή μαζί του για τις επόμενες 14 ημέρες -είναι μια απόφαση που θα πάρετε σε συνεργασία με την οικογένειά σας και τους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιάτρων/νεογνολόγων, αφού σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά.
Ερώτηση 7. Μπορώ να θηλάσω το μωρό μου εάν υπάρχει υποψία ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη;
Ναι. Από έλεγχο σε δείγματα μητρικού γάλακτος σε γυναίκες στην Κίνα, δεν βρέθηκε μόλυνση από τον ιό –δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί στο μητρικό γάλα! Τα αναγνωρισμένα οφέλη του θηλασμού αντισταθμίζουν τους πιθανούς κινδύνους μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του μητρικού γάλακτος.
Ο κύριος κίνδυνος του θηλασμού είναι η στενή επαφή ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας, καθώς μπορεί μολυσματικά αερομεταφερόμενα σταγονίδια, να οδηγήσουν σε μόλυνση του μωρού, μετά τη γέννηση του.
Μια συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του θηλασμού θα πρέπει να γίνει μεταξύ εσάς και της οικογένειάς σας καθώς και της ιατρικής ομάδας – γιατρού, μαίας και παιδιάτρου- που σας παρακολουθεί.
Σημαντικό: Αυτή η οδηγία ενδέχεται να αλλάξει καθώς εξελίσσεται η γνώση μας για τον ιό.
Εάν επιλέξετε να θηλάσετε το μωρό σας, συνιστώνται οι ακόλουθες προφυλάξεις:
- Πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το μωρό, την αντλία στήθους ή τα μπιμπερό.
- Προσπαθήστε να αποφύγετε το βήξιμο ή το φτέρνισμα προς το μωρό σας ενώ θηλάζετε.
- Εξετάστε την πιθανότητα να φοράτε μάσκα προσώπου ενώ θηλάζετε, αν υπάρχει διαθέσιμη.
- Ακολουθήστε λεπτομερώς τις συστάσεις για τον καθαρισμό της αντλίας θηλασμού, μετά από κάθε χρήση.
- Σκεφθείτε το ενδεχόμενο να ζητήσετε από κάποιον άλλο να ταΐζει το μωρό σας με μπιμπερό, με μητρικό γάλα που έχετε αντλήσει από πριν.
Είτε επιλέξετε να ταΐσετε το μωρό σας με μητρικό γάλα ή με παιδικό γάλα του εμπορίου, συνιστάται να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες αποστείρωσης.
Για να συλλέξετε το μητρικό γάλα στο νοσοκομείο, πρέπει να χρησιμοποιείτε μια ξεχωριστή για εσάς αντλία στήθους.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Royal College of Obstetricians & Gynecologists – RCOG Coronavirus infection and pregnancy https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση & Εγκυμοσύνη
13 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης
Η θρόμβωση μπορεί να προληφθεί! Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είστε σε κίνδυνο και ζητήστε του να αξιολογήσει την πιθανότητα …
Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο στην εγκυμοσύνη – εκτιμάται ως η αιτία για το 9% των αποβολών
Ο μαιευτήρας - γυναικολόγος καλείται μερικές φορές να αντιμετωπίσει καταστάσεις όπως οι καθ’ έξιν αποβολές* και η ενδομήτρια καθυστέρηση της …
Πώς η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams) «νίκησε» τη θρόμβωση
Η Σερίνα Γουίλιαμς (Serena Williams), η διάσημη Αμερικανίδα τενίστρια και παγκόσμια πρωταθλήτρια, με ιστορικό διαγνωσμένης θρόμβωσης, ήρθε αντιμέτωπη με την …
Υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο αν πάθω θρόμβωση στην εγκυμοσύνη;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι μέλλουσες μαμάδες συνήθως κυριεύονται από άγχος και σκέψεις σχετικά με τις πιθανές επιπλοκές της εγκυμοσύνης. …
Θρομβοφιλία και θρόμβωση στις γυναίκες. Η εγκυμοσύνη μπορεί να την πυροδοτήσει;
Αν και οι γυναίκες με κληρονομική θρομβοφιλία μπορεί να μην έχουν ποτέ εκδηλώσει συμπτώματα ή διαγνωστεί με θρόμβωση, η εγκυμοσύνη …
Πρώιμα σημάδια θρόμβωσης στην εγκυμοσύνη που «χτυπούν καμπανάκι»
Υπάρχει μια πολύ μικρή περίπτωση να παρουσιάσουμε θρόμβωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε αυτήν την περίπτωση η σωστή …
Πρήξιμο στα πόδια: από τι προκαλείται και πότε πρέπει να δω τον γιατρό μου
Το πρήξιμο στα πόδια συμβαίνει σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό σχεδόν σε όλες τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, …
Λοχεία, θηλασμός και θρόμβωση: τι πρέπει να προσέξουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε
Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και της γέννας είναι πολλές και είναι …
Μπορεί η καισαρική να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης;
Η καισαρική είναι μία ασφαλής και σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια για τη μητέρα και το μωρό, αποτελεί όμως ένα σοβαρό …