Ένα σημαντικό βήμα στην πρόοδο της διαχείρισης της θρόμβωσης σχετιζόμενης με τον καρκίνο σημειώθηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ογκολογικού Συνεδρίου -ESMO congress 2019- που έλαβε χώρα στην Βαρκελώνη της Ισπανίας από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου.
Πρώτη φορά στην πολύχρονη ιστορία του εν λόγω συνεδρίου οργανώθηκε δορυφορικό συμπόσιο με θέμα την θρόμβωση σχετιζόμενη με τον καρκίνο- αυτό και μόνο ως γεγονός αποτελεί πρόοδο!
Αποδεικνύει ότι εμείς οι ογκολόγοι έχουμε αναγνωρίσει τη θρόμβωση σαν σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας αλλά και θνητότητας στους ασθενείς μας καθώς και ότι θρόμβωση και καρκίνος πηγαίνουν δυστυχώς χέρι – χέρι.
Στο συμπόσιο αυτό, τόσο εγώ ως Πρόεδρος/Συντονιστής όσο και εκλεκτοί συνάδελφοι μου από τον Καναδά, την Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, μπροστά σε ένα ευρύ κοινό άνω των 300 ογκολόγων από όλο τον κόσμο μεταξύ των οποίων πάνω από 50 Έλληνες, είχαμε τον χρόνο και την ευκαιρία να συζητήσουμε για το θέμα, να ελέγξουμε τις γνώσεις μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να καταλήξουμε σε συμπεράσματα και δράσεις που πρέπει να γίνουν – έχει γίνει πρόοδος αλλά έχουμε και πολλά να κάνουμε ακόμη!
Σημαντικά στοιχεία που αναδείχθηκαν στην διάρκεια του συμποσίου ήταν:
Ο καρκίνος, η θρόμβωση και η φλεγμονή είναι μια δυναμική τριάδα στους ογκολογικούς ασθενείς – αυτά τα τρία στοιχεία υπάρχουν και αλληλεπιδρούν αρνητικά το ένα με το άλλο, επιδεινώνοντας μια ήδη βεβαρημένη κατάσταση – πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο με δυσμενείς συνέπειες, ένα κύκλο που πρέπει να σπάσουμε. Λόγω αυτού:
- 1 στους 5 ογκολογικούς ασθενείς θα εμφανίσει κάποια στιγμή στην πορεία της νόσου του θρόμβωση.
- Αν η θρόμβωση εμφανιστεί μια φορά έχει τριπλάσιες πιθανότητες, σε σχέση με τους μη ογκολογικούς ασθενείς, να εμφανιστεί και δεύτερη φορά, να υποτροπιάσει.
- Η θρόμβωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου στους ογκολογικούς ασθενείς.
- Μπορεί να καθυστερήσει την αγωγή για τον καρκίνο, να επιβαρύνει συναισθηματικά τον ασθενή που ήδη έχει να αντιμετωπίσει μια σοβαρή κατάσταση και να αυξήσει το κόστος.
- Η θρόμβωση μπορεί επίσης να επιβαρύνει την εξέλιξη και την πρόγνωση του καρκίνου.
Πολλοί παράγοντες συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης θρόμβωσης στους ογκολογικούς ασθενείς:
- Παράγοντες που σχετίζονται με τον ίδιο τον ασθενή όπως η προχωρημένη ηλικία, η παχυσαρκία, συνυπάρχουσες παθήσεις όπως νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια, η αναιμία, το ιστορικό θρόμβωσης καθώς και η ακινησία.
- Παράγοντες που σχετίζονται με τον καρκίνο – ορισμένοι τύποι καρκίνου όπως για παράδειγμα του παγκρέατος, του στομάχου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, της ουροδόχου κύστης και το λέμφωμα αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Επίσης το στάδιο του καρκίνου παίζει ρόλο – αν ο καρκίνος είναι σε προχωρημένο ή μεταστατικό στάδιο ο κίνδυνος για θρόμβωση είναι μεγαλύτερος.
- Παράγοντες που σχετίζονται με την αγωγή για τον καρκίνο – το χειρουργείο, η ακτινοθεραπεία αλλά και κάποιες χημειοθεραπείες, παρόλο που είναι απαραίτητα και σημαντικά όπλα στη μάχη με τον καρκίνο, αυξάνουν και αυτά τον κίνδυνο θρόμβωσης.
- Κάποιοι συγκεκριμένοι βίο δείκτες που μπορεί να είναι διαταραγμένοι στους ασθενείς με καρκίνο μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο.
Τα καλά νέα είναι ότι η θρόμβωση μπορεί να θεραπευθεί αλλά και το σημαντικότερο, να προληφθεί!
Έχουμε στην διάθεση μας τα κατάλληλα φάρμακα, τα αντιπηκτικά όπως λέγονται.
Όπως βέβαια ο καρκίνος είναι μια νόσος με πολλές πτυχές, μια νόσος που σχετίζεται και με την θρόμβωση και την φλεγμονή, αλλά και όπως πολλοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης, ανάλογα πολλοί είναι και οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε εμείς οι ογκολόγοι ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή, τόσο για την θεραπεία όσο και για την προφύλαξη από την θρόμβωση.
Σίγουρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του αντιπηκτικού φαρμάκου με την χημειοθεραπεία ή άλλα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής. Δεν θέλουμε η μια αγωγή να επηρεάζει την άλλη- ούτε το αντιπηκτικό την χημειοθεραπεία, ούτε η χημειοθεραπεία το αντιπηκτικό και να εκθέτει έτσι τον ασθενή σε κίνδυνο υποτροπής θρόμβωσης ή κίνδυνο αιμορραγίας.
Σίγουρα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη την ύπαρξη νεφρικής ή ηπατικής ανεπάρκειας μιας και κάποια αντιπηκτικά απομακρύνονται από το σώμα μας μέσω των νεφρών ή μεταβολίζονται στο ήπαρ.
Σίγουρα κάποια αντιπηκτικά πλεονεκτούν σε σχέση με άλλα, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για αιμορραγία, σε ασθενείς με καρκίνο του γαστρεντερικού ή του ουρογεννητικού συστήματος και σε αυτούς τους ασθενείς πρέπει να προτιμώνται.
Εμείς οι ογκολόγοι, λαμβάνοντας υπόψη τους απαραίτητους παράγοντες, θα επιλέξουμε την κατάλληλη αγωγή για τη βέλτιστη και ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος της θρόμβωσης – θα επιλέξουμε το πλέον κατάλληλο φάρμακο, για προφύλαξη ή θεραπεία, την κατάλληλη δόση και διάρκεια χορήγησης του. Θα επιλέξουμε το καλύτερο για εσάς- εμείς θα το κάνουμε αυτό, είναι κομμάτι της μάχης που δίνουμε μαζί για τον καρκίνο!
Εσείς από την πλευρά σας ενημερωθείτε, η γνώση είναι δύναμη! Μάθετε για το πρόβλημα, ρωτήστε τον ογκολόγο σας, συζητήστε το μαζί του, ζητήστε του να αξιολογήσει τον κίνδυνο για θρόμβωση – είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας συμβουλέψει!
Πάρις Α. Κοσμίδης,
Παθολόγος – Ογκολόγος
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση & Καρκίνος
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Κορωνοϊός (COVID 19) και καρκίνος: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
Είναι οι ογκολογικοί ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό; Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διαθέσιμες συστηματικές αναφορές για υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης …
Κορωνοϊός (COVID 19) και εγκυμοσύνη: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις μέρες του κορωνοϊού (COVID 19) για το πως και εάν επηρεάζει τις έγκυες, αν μεταδίδεται στο …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …