Είναι οι ογκολογικοί ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον κορωνοϊό;
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν διαθέσιμες συστηματικές αναφορές για υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι, ιδίως όταν υπάρχουν υποκείμενες παθήσεις όπως η χρόνια πνευμονοπάθεια, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χρόνια νεφρική νόσος και ο ενεργός καρκίνος.
Οι κατηγορίες ογκολογικών ασθενών που είναι πιο ευάλωτοι περιλαμβάνουν:
- Ασθενείς που κάνουν χημειοθεραπεία ή έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία τους τελευταίους 3 μήνες.
- Ασθενείς που λαμβάνουν εκτεταμένη ακτινοθεραπεία.
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών ή βλαστικών κυττάρων τους τελευταίους 6 μήνες ή που λαμβάνουν ακόμη ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.
- Άτομα με κάποιους τύπους καρκίνου του αίματος ή του λεμφικού συστήματος που προκαλούν βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη και αν δεν βρίσκονται υπό θεραπεία (για παράδειγμα, χρόνια λευχαιμία, λέμφωμα ή μυέλωμα).
Ειδικές ομάδες κινδύνου είναι ασθενείς με καρκίνο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως:
- Με ουδετεροπενία (χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων).
- Με χαμηλά επίπεδα ανοσοσφαιρίνης.
- Σε μακροχρόνια ανοσοκαταστολή (λαμβάνουν στεροειδή, αντισώματα).
Η επίδραση της ανοσοθεραπείας, δηλαδή των μονοκλωνικών αντισωμάτων, στον κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό είναι υπό συζήτηση. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να μας επιτρέπουν να καθορίσουμε τον συγκεκριμένο αντίκτυπο τέτοιων φαρμάκων (που χορηγήθηκαν προηγουμένως ή χορηγούνται τώρα) στην ευαισθησία στον ιό ή στην πορεία της ασθένειας από COVID-19.
Συνυπάρχουσες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσμενών αποτελεσμάτων σε ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις. Ειδικότερα, οι συν-λοιμώξεις που προκαλούνται από τα βακτηρίδια και τους μύκητες έχουν σημαντική επίδραση στην έκβαση της ιογενούς λοίμωξης.
Η χρόνια φλεγμονώδης και αποφρακτική πνευμονοπάθεια αυξάνει πιθανώς τον κίνδυνο σοβαρών αναπνευστικών επιπλοκών.
Εάν λοιπόν πάσχετε από κάποια αιματολογική, ογκολογική νόσο, ή έχετε κάποιον από τους παράγοντες κινδύνου ή τις συν-νοσηρότητες που αναφέρθηκαν πιο πάνω μιλήστε με τον ογκολόγο σας -είναι ο πλέον κατάλληλος να σας συμβουλέψει!
Τι πρέπει να προσέχουν οι ογκολογικοί ασθενείς σε σχέση με τον κορωνοϊό;
Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχούμε για την υγεία μας! Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε την ψυχραιμία μας, να αξιολογούμε την κατάσταση ρεαλιστικά και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα.
Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες υγιεινής, καλής διατροφής και καθαριότητας, όπως αυτές ισχύουν για όλους μας. Επίσης:
- Επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε -σε αυτά που περνούν από το χέρι μας! Επικεντρωνόμαστε σε μέτρα που μπορούμε να πάρουμε σε επίπεδο πρόληψης και ενδυνάμωσης της υγείας μας.
- Ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής -πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων.
- Μένουμε σπίτι!
- Περιορίζουμε στο ελάχιστο τις κοινωνικές επαφές – Διατηρούμε επαφή μόνο στο επίπεδο του σπιτιού & της οικογένειας μας.
- Αποφεύγουμε αυστηρά χώρους με πολύ κόσμο, κοινωνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
- Μην χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς αν χρειαστεί να μετακινηθείτε.
- Αερίζουμε τακτικά τον χώρο μας.
- Παραμένουμε θετικοί! Αξιοποιούμε τον χρόνο μας.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα μόλυνσης από κορωνοϊό, όπως:
- Πυρετός
- Βήχας
- Πονόλαιμος
- Δυσκολία αναπνοής
- Μυϊκός πόνος
- Κούραση
Καλέστε το γιατρό σας ή τις εθνικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης εάν έρθετε σε επαφή με μολυσμένο άτομο ή όταν αισθάνεστε συμπτώματα ύποπτα για τον COVID-19.
ΜΗΝ πηγαίνετε απευθείας στο γιατρό σας, κλινική/νοσοκομείο εάν έχετε πυρετό ή άλλα συμπτώματα, για να αποφύγετε πιθανή εξάπλωση της λοίμωξης αλλά και για να προστατέψετε τον εαυτό σας από πιθανή έκθεση σε κίνδυνο. Καλέστε πρώτα τον γιατρό σας ή την κλινική που σας παρακολουθεί και ακολουθήστε τις οδηγίες που σας δίνουν.
Οι ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει από καιρό τη θεραπεία τους (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, άλλες στοχευμένες θεραπείες που προκαλούν ανοσοκαταστολή), πέραν των 6 μηνών και είναι σε παρακολούθηση, έχουν παρόμοιο κίνδυνο όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Αυτοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε υγειονομικούς χώρους και να μεταθέσουν το τακτικό τους ραντεβού σε χρόνο που θα καθοριστεί από το θεράποντα ιατρό τους ή να γίνεται η συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου ή τηλεϊατρικής όπου αυτό είναι εφικτό. Μιλήστε για αυτή την δυνατότητα με τον γιατρό σας.
Για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε ενεργή αντικαρκινική θεραπεία, η συνέχιση της αγωγής θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, το σκοπό της θεραπείας, την ανοχή και την ανταπόκριση στη θεραπεία. Ο γιατρός σας, που γνωρίζει όλο το ιστορικό σας θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα προτείνει το καλύτερο για εσάς!
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
European Society for Medical Oncology-ESMO-Newsroom, COVID-19 and Cancer, WHAT SHOULD MEDICAL ONCOLOGISTS KNOW ABOUT COVID-19? https://www.esmo.org/newsroom/covid-19-and-cancer/q-a-on-covid-19
https://www.hesmo.gr/el/ενημερωση/ανακοινώσεις/335-επείγουσα-ενημέρωση-για-covid-19-οδηγίες-για-ασθενείς-με-ιστορικό-καρκίνου
Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει
Περισσότερα για Θρόμβωση & Καρκίνος
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …
Κορωνοϊός (COVID 19) και εγκυμοσύνη: Απαντάμε στα ερωτήματά σας
Πολλά ερωτήματα γεννώνται στις μέρες του κορωνοϊού (COVID 19) για το πως και εάν επηρεάζει τις έγκυες, αν μεταδίδεται στο …
Ανοιχτή Γραμμή Ενημέρωσης για τη Θρόμβωση: Κάλεσε ανώνυμα σήμερα!
Η γραμμή μπορεί να είναι λεπτή και πολλές φορές συμβαίνει να αναρωτιόμαστε αν αυτό που διαβάζουμε για τη θρόμβωση αφορά …
Καρκίνος, θρόμβωση και φλεγμονή: Ένας φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσουμε
Ένα σημαντικό βήμα στην πρόοδο της διαχείρισης της θρόμβωσης σχετιζόμενης με τον καρκίνο σημειώθηκε στο πλαίσιο του Πανευρωπαϊκού Ογκολογικού Συνεδρίου …