Ας ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Η Φλεβική Θρόμβωση είναι μια κατάσταση η οποία μπορεί να θεραπευτεί.
Παρόλο που η Φλεβική Θρόμβωση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή και πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν, είναι σχεδόν πάντα διαχειρίσιμη αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως. Η Φλεβική Θρόμβωση αντιμετωπίζεται συχνότερα με αντιπηκτικά φάρμακα, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να διακόπτουν τη διαδικασία πήξης, έτσι ώστε ο θρόμβος να μη μεγαλώνει. Αυτό διευκολύνει τον οργανισμό σας, του δίνει χρόνο, να διαλύσει τον υπάρχοντα θρόμβο.
Θεραπεία και διαχείριση της Φλεβικής Θρόμβωσης και της Πνευμονικής Eμβολής
Υπάρχει μια σειρά από διαφορετικές επιλογές θεραπείας διαθέσιμες για την Φλεβική Θρόμβωση και ο γιατρός σας θα προχωρήσει με τη λύση που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας. Εσείς αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες της θεραπείας που συνιστά ο γιατρός σας και να είστε συνεπείς. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζετε τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρόμβωσης και της Πνευμονικής Εμβολής και να ενημερώνετε το γιατρό σας αν προκύψουν ξανά στο μέλλον. Οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί με θρόμβωση στο παρελθόν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο να ξαναδημιουργηθεί θρόμβος.
Προτάσεις για τη διαχείριση της θεραπείας σας:
Εάν δημιουργηθεί θρόμβος, υπάρχει επίσης κίνδυνος να αναπτύξετε Πνευμονική Εμβολή. Ενημερωθείτε σχετικά και επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή καλέσετε αμέσως ασθενοφόρο, εάν αρχίσετε να έχετε τα συμπτώματα που σχετίζονται με την Πνευμονική Εμβολή.
- Συζητήστε με το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί η συνταγογραφούμενη θεραπεία.
- Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει για οποιεσδήποτε άλλες παθήσεις έχετε, καθώς και για τα φάρμακα που λαμβάνατε / λαμβάνετε.
- Θυμηθείτε να ενημερώσετε τον οδοντίατρό σας ή άλλους γιατρούς, εάν λαμβάνετε κάποιο αντιπηκτικό.
- Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας. Αυτό ισχύει μόνο για ορισμένους τύπους φαρμάκων για την Φλεβική Θρόμβωση, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι ρωτήσατε το γιατρό σας σχετικά με τον τύπο του φαρμάκου που χρησιμοποιείτε και αν πρέπει να αποφύγετε ορισμένες τροφές.
- Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού, επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας, έτσι ώστε να μπορεί να είναι σε θέση να αναγνωρίσει πιθανά προβλήματα, όπως κάποιο μώλωπα.
- Να είστε ανοικτοί με το γιατρό σας –μοιραστείτε τις τυχόν αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε και τις ανησυχίες σας, ώστε να έχει πλήρη εικόνα της κατάστασής σας.
- Να λαμβάνετε το φάρμακό σας την ίδια ώρα κάθε μέρα.
- Βεβαιωθείτε ότι πραγματοποιείτε τακτικές εξετάσεις, όπου απαιτούνται.
- Κάντε μικρές ρυθμίσεις / αλλαγές στην καθημερινή σας ζωή.
- Φορέστε τις ελαστικές κάλτσες συμπίεσης εάν σας έχουν συσταθεί από το γιατρό σας. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων θρόμβων αίματος και να ανακουφίσουν το πρήξιμο και τον πόνο.
- Όταν κάθεστε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορείτε να υποστηρίζετε λίγο τα πόδια σας.
- Μειώστε την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αφυδάτωση.
Κινηθείτε!
Ενσωματώστε ήπια άσκηση, η οποία είναι γνωστό ότι βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου από τους θρόμβους αίματος. Απλά να μείνετε μακριά από δυναμικά αθλήματα και το ποδόσφαιρο! Να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει μώλωπες και τραυματισμούς.
Όταν δεν κοιμάστε, αποφύγετε να κάθεστε ή να ξαπλώνετε, χωρίς να κάνετε συχνά διαλείμματα για περπάτημα και μετακίνηση.
Ρωτήστε το γιατρό σας, για το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στα αθλήματα στα οποία συμμετείχατε. Μετά τη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στα κανονικά επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Ο γιατρός σας θα σάς συμβουλέψει, όταν αυτό είναι δυνατόν, μετά τη θεραπεία. Αποφύγετε να στέκεστε όρθιοι για μεγάλες περιόδους, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει το πρήξιμο στα πόδια.
Να είστε πιο προσεκτικοί στα μακρινά ταξίδια
Εάν πρέπει να κάνετε μακρά πτήση κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών θεραπείας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας. Κατά τη διάρκεια της πτήσης, προσπαθήστε να σηκώνεστε και να περπατάτε συχνά και να αποφεύγετε οποιονδήποτε τύπο αλκοόλ. Επίσης προσπαθήστε να τεντώνετε τα πόδια σας.
Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν, η θεραπεία δεν πρέπει να σταματήσει
Αν τα συμπτώματα της Φλεβικής Θρόμβωσης ή της Πνευμονικής Εμβολής βελτιώνονται, εξακολουθούν να υπάρχουν λόγοι για να συνεχίσετε τη θεραπεία σας.
Προσπαθήστε να ακολουθείτε την αντιπηκτική αγωγή σας ακόμα και αν αρχίσετε να παρατηρείτε βελτίωση στα συμπτώματα, κάτι που είναι σαφής ένδειξη θετικής εξέλιξης της Φλεβικής Θρομβοεμβολής. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε τη θεραπεία σας, γιατί μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποιος θρόμβος, δεδομένου ότι τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανισθούν εντελώς πριν ακόμα ο θρόμβος διαλυθεί τελείως.
Μπορεί να είστε υπό θεραπεία για αρκετό διάστημα, να νιώθετε πως επιβαρύνεται η καθημερινότητά σας από τις ενέσεις ή την οποιαδήποτε αντιπηκτική θεραπεία σας, όμως ο γιατρός σας έχει ορίσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τη θεραπείας σας και οποιαδήποτε διακοπή νωρίτερα μπορεί να σας εκθέσει σε επιπλέον κίνδυνο ανάπτυξης νέων θρόμβων.
Για αυτό προσπαθήστε πάντα να ακολουθείτε την θεραπεία που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας, να διατηρείτε καλή τη φυσική σας κατάσταση, με το να κινήστε τακτικά, να τρέφεστε και να ζείτε υγιεινά αλλά και να διατηρείτε την αισιοδοξία σας.
Οι κίνδυνοι πρόωρης διακοπής της θεραπείας
Ο γιατρός σάς έχει συστήσει συγκεκριμένο τύπο και διάρκεια θεραπείας ανάλογα με την περίπτωσή σας. Η διακοπή της θεραπείας νωρίτερα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης νέων θρόμβων. Κατά συνέπεια η Φλεβική Θρόμβωση μπορεί τελικά να μετατραπεί σε επικίνδυνη ή ακόμη και μοιραία Πνευμονική Εμβολή. Εάν ανησυχείτε, προγραμματίστε μια συνάντηση με το γιατρό σας και συζητήστε την κατάσταση, αλλά, μη σταματήσετε τη θεραπεία σας χωρίς να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Βιβλιογραφικές αναφορές:
- Management of venous thromboembolism (VTE) in cancer patients: ESMO Clinical Practice Guidelines.
- M. Mandala` , A. Falanga & F. Roila, Annals of Oncology 22 (Supplement 6): vi85– vi92, 2011.
- Venous Thromboembolism Prophylaxis and Treatment in Patients With Cancer: American Society of Clinical Oncology Clinical Practice Guideline Update 2014, Gary H. Lyman, et al., J Clin Oncol 2015;33:654–656.
- NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®), Cancer-Associated Venous thromboembolic Disease, Version 1.2017 NCCN.org.
- International clinical practice guidelines for the treatment and prophylaxis of venous thromboembolism in patients with cancer, Farge D, et al. J Thromb Haemost 2013;11(1):56–70
Περισσότερα για Θρόμβωση & Καρκίνος
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …