Η οικογένειά σας είναι φυσιολογικό να ανησυχεί με την πάθησή σας και να θέλει να είναι κοντά σας. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί κατανοητοί και δίκαιοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να μην θέλετε να μιλήσετε για την πάθησή σας.
Οι περισσότερες οικογένειες είναι πρόθυμες να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν. Αλλά μπορεί επίσης να βιώνουν τα δικά τους συναισθήματα φόβου, αδυναμίας, σύγχυσης ή θλίψης. Με πολλούς τρόπους, το σοκ της οικογένειάς σας και οι πιθανώς απρόβλεπτες αντιδράσεις θα μπορούσαν ακόμη να αντικατοπτρίζουν τον τρόπο που αισθανθήκατε όταν ακούσατε τα νέα.
Συμμετοχή της οικογένειάς σας
Σε ποιον πρέπει να μιλήσετε για τη διάγνωσή σας; Πιθανότατα σάς έρχονται στο μυαλό τα μέλη της οικογένειάς σας, αλλά όλοι είναι διαφορετικοί. Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάτε κάποιον, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος ακροατής ή ίσως να μην φαίνεται να μένει ήρεμος σε μια αγχωτική κατάσταση. Έτσι, ξεκινήστε αποφασίζοντας σε ποιον θέλετε να μιλήσετε και τι ελπίζετε να πάρετε από αυτόν/αυτήν όσον αφορά στην υποστήριξη.
Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν, καθώς προετοιμάζεστε για να κάνετε αυτές τις συζητήσεις:
- Επιλέξτε ένα ήσυχο, άνετο χρόνο και χώρο.
- Ξεκινήστε με τα καλά νέα: Η θρόμβωση είναι θεραπεύσιμη και έχετε ένα σχέδιο.
- Να είστε ειλικρινείς για τη σοβαρότητα της νόσου, αλλά προσπαθήστε να μην τους τρομάξετε.
- Έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν έντονα ή να μην ξέρουν ακόμα το πώς να είναι υποστηρικτικοί.
- Φροντίστε να κάνετε παύσεις και επιτρέψτε στο άλλο άτομο να κάνει ερωτήσεις.
- Να είστε συγκεκριμένοι για το πώς αισθάνεστε και ενημερώστε τους για το πώς μπορούν να σάς υποστηρίξουν.
- Προτείνετε να βρουν έναν φίλο για να εμπιστευτούν, ώστε να λαμβάνουν επίσης τη συναισθηματική υποστήριξη που χρειάζονται χωρίς να σας βαραίνουν. Να είστε ειλικρινείς για το πόση συναισθηματική υποστήριξη μπορείτε να προσφέρετε ρεαλιστικά, αυτή τη στιγμή.
- Μοιραστείτε πηγές μαζί τους, από ιστοσελίδες μέχρι τα στοιχεία επικοινωνίας με το γιατρό και ενημερωτικό υλικό, ώστε να μπορούν να μάθουν περισσότερα από μόνοι τους.
- Σκεφτείτε να δημιουργήσετε μια κοινή γλώσσα γύρω από τη συναισθηματική σας κατάσταση, όπως μια κλίμακα από το 1 έως το 10. Εάν έχετε μια κακή μέρα, πείτε στους αγαπημένους σας ότι είστε στο «7», έτσι ώστε να γνωρίζουν ότι αισθάνεστε λίγο «κάπως» και να μην κατηγορούν τους εαυτούς τους.
- Αν οι άνθρωποί σας προσφέρουν τη βοήθειά τους, σκεφτείτε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να συμβάλλουν, από το βραδινό φαγητό έως το να κάνουν κάποιες εξωτερικές εργασίες. Δίνοντας τους ένα ρόλο, θα αισθάνονται χρήσιμοι και μπορείτε να ανακουφιστείτε και εσείς.
- Σκεφθείτε να ζητήσετε από κάποιον να σας συνοδεύει στις επισκέψεις στο γιατρό σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε όλες τις λεπτομέρειες, ακόμη και να κάνουν ερωτήσεις οι ίδιοι.
Πώς να μιλήσετε με παιδιά και εγγόνια
Ανησυχείτε για το πώς να απευθυνθείτε στα νεότερα μέλη της οικογένειάς σας; Μπορεί να είναι δύσκολο να εξηγήσετε μια τέτοια περίπλοκη κατάσταση στα παιδιά, αλλά αν είναι κοντά σε σας, μπορεί να είναι σημαντικό να ενημερώνονται και να νιώθουν ότι «συμμετέχουν» εγκαίρως. Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε βρίσκοντας μια χρονική στιγμή που είναι ήρεμοι και σε ένα οικείο περιβάλλον. Δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν έντονη διαίσθηση και συχνά ήδη γνωρίζουν πότε συμβαίνει κάτι, είναι σημαντικό να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς μαζί τους. Αν έχουν πρόβλημα με την κατανόηση, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε αναλογίες και εύκολα παραδείγματα. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά συχνά ανησυχούν ότι ευθύνονται όταν κάτι πάει στραβά. Ακόμα κι αν δεν το ρωτήσουν ευθέως, σιγουρευτείτε ότι καταλαβαίνουν ότι η κατάστασή σας δεν είναι δική τους ευθύνη.
Η ανησυχία σας για τα συναισθήματα των φίλων και της οικογένειάς σας είναι κατανοητή, αλλά μην ξεχάσετε να σκεφτείτε πρώτα τον εαυτό σας και τις συναισθηματικές σας ανάγκες.
Εάν έχετε περισσότερες απορίες καλέστε ανώνυμα στην
Ανοιχτή Γραμμή 📞 210.22.40.000
➡ Mάθετε Περισσότερα: https://www.gateofthrombs.gr/live
*αστική χρέωση
Περισσότερα για Θρόμβωση & Καρκίνος
Θρόμβωση & κορωνοϊός: Ο ιός μπορεί να προκαλέσει υπερπηκτικότητα του αίματος
Ο κορωνοϊός (COVID-19) προκαλεί μεγάλη ανοσολογική διαταραχή και έντονη φλεγμονή που φαίνεται, μεταξύ άλλων, να προκαλεί και υπερπηκτικότητα του αίματος, …